• 6 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

  • Πίσω
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο δράσεις, κατασκευές και ομιλίες με αφορμή την πανελλήνια σχολική μέρα κατά της βίας και του εκφοβισμού. Στόχος ήταν να δοθεί ένα συμβολικό μήνυμα επαγρύπνησης απέναντι σε ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια εντείνεται επηρεάζοντας την καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων μαθητών.
Οι μαθητές της Α’ τάξης ζωγράφισαν τον εαυτό τους και πράγματα που είναι πολύτιμα για αυτούς. Έπειτα, τσαλάκωσαν τη ζωγραφιά τους για να καταλάβουν πώς πληγώνονται τα παιδιά που δέχονται εκφοβισμό, οι θύτες τα υποτιμούν, αδιαφορώντας για τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Έγινε συζήτηση για τον εκφοβισμό, τα συναισθήματα και τους τρόπους που μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και τους φίλους μας από αυτό το φαινόμενο.
Οι μαθητές της Β’ τάξης κατασκεύασαν δύο μαθητές από χαρτόνι. Στον έναν έγραψαν λόγια που μπορεί να πληγώσουν και μπορεί να προκαλέσουν άσχημη συμπεριφορά, τον ονόμασαν “λέμε όχι στη βια¨. Στον άλλον έγραψαν λόγια που τους κάνουν να αισθάνονται όμορφα και μπορούν να γίνουν φίλοι με κάποιον αν τα πουν, τον ονόμασαν λέμε «ναι στην φιλία». Έγινε συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό αν έχουν δεχτεί , αν γνωρίζουν κάποιον που έχει δεχτεί ή αν γνωρίζουν κάτι σχετικά με αυτό και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων  παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με τον εκφοβισμό και την διαφορετικότητα.  Ακολούθησε  συζήτηση και ανάλυση των βίντεο. Οι μαθητές έκαναν αναπαραστάσεις -role playing σχετικές με την ιστορία που παρακολούθησαν.  Συζητούσαν για τα συναισθήματα των ηρώων, τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν, τον σημαντικό ρόλο και την συμβολή των παρατηρητών σε περιπτώσεις εκφοβισμού και την σημασία της αποκάλυψης των περιστατικών σε κάποιον ενήλικα/ δάσκαλο.
   
Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *